Så färgsätter du vardagsrummet

För att få en bra helhet och en röd tråd i inredningen ska du tänka på basfärger och accentfärger. Väggarna målar du med fördel i en basfärg och sedan kompletterar du den med accentfärger. Gardiner och andra textilier är perfekt att ha i accentfärgerna du väljer.

Orange,Blanket,On,Grey,Sofa,In,Modern,Apartment,Interior,WithAtt skapa en röd tråd i inredningen är viktigt för att få till en bra helhet. Det är dock inte helt enkelt att få till det på ett bra och tilltalande sätt. För att det ska bli lättare är det bra att tänka på bas- och accentfärger, en bra färgkombination gör susen för inredningen. Basfärgen är oftast väggfärgen och den färgen som är dominant i rummet. För att vardagsrummet ska få det där lilla extra ska du använda accentfärger, kontraster till basfärgen på väggen. Välj ut snygga gardiner i accentfärger som skapar blickfång och gör rummet mer levande. Välj gardiner i antingen en färg som kompletterar väggfärgen eller en färg som gåt ton-i-ton med basfärgen. Gardiner är helt perfekta att använda dig av i inredningen. Förutom att använda accentfärger på gardinerna bör den färgen förekomma på minst två andra ställen i rummet. Med gardiner kan du även få andra effekter som att förlänga rummet, hur du hänger upp dem gör också skillnad för rummet.

Väggarna målas i en basfärg

Väggarna i vardagsrummet målar du med fördel i basfärgen som du har valt. Basfärger är ofta neutrala och lugna färger som exempelvis vitt, grått eller beige. Om du målar väggarna i en basfärg kommer du inte att tröttna på dem i första taget och om du vill ha en förändring är det lätt att byta ut textilier och inredningsdetaljer i accentfärger för att vardagsrummet ska bli levande. Om basfärgen är neutral är det lättare att välja accentfärger.

Accentfärgerna förmedlar känslor

Väggfärgen bör vara utgångspunkten när du väljer accentfärger. Fundera över vilken känsla du vill ha i vardagsrummet. Rött, gult och orange är varma färger som är intensiva och livfulla. Kalla färger som grönt, lila och blått ger en mer avslappnande atmosfär. Dina accentfärger kan antingen sticka ut och ta för sig eller smälta in och komplettera inredningen. När du väljer inredningsdetaljer till vardagsrummet utgår du från de accentfärger du har valt.