Om din bostad behöver ett takbyte

Har taket på ditt hus börjat bli slitet? Om det har gått så långt att det kan vara aktuellt med ett takbyte så finns det en hel del som du behöver tänka på. I den här artikeln kan du läsa mer om takbyten, varför de behövs och om praktiska och prisvärda takbeläggningar.

Takbyten är bland de mest omfattande renoveringsprojekten som kan behöva utföras på ditt hus. Som så många andra renoveringar är de ett nödvändigt ont. Takets funktion för att skydda din bostad kan såklart inte överskattas. Tak som läcker eller drabbas av andra skador utgör i förlängningen ett hot mot hela fastighetens stomme. Sett ur det perspektivet kan ett takbyte vara en åtgärd som sparar betydligt större summor på sikt. Om du vill spara så mycket pengar som möjligt på ditt takbyte kan det vara en bra idé att du använder papptak som takbeläggning. Det har nämligen många fördelar. Du kan få hjälp att lägga papptak i Stockholm utan att det behöver kosta särskilt mycket, men innan du fattar beslutet vill du förmodligen veta mer om papptakets fördelar.

Några av fördelarna med papptak

Selective,Focus,Of,Handsome,Handyman,Repairing,Roof,With,CoworkerPapptak har många fördelar. Just termen ”papptak” är missvisande nuförtiden. Papptak består nämligen inte längre av papp utan tillverkas av asfalt. Det gör papptaket till ett alternativ som både är billigt, tåligt och väldigt enkelt att lägga. Ett papptak beräknas hålla i mellan 15 och 20 år. En detalj som numera gör papptaket ännu enklare att lägga är att den mesta takpappen säljs med en klisterkant. En annan fördel med takpapp är att det är ett material som väger mycket lite. Det går därför att lägga i princip på vilket tak som helst utan att några ytterligare modifikationer behöver genomföras.

Tänk på att du kan behöva bygglov för ett takbyte

En viktig detalj att ha i åtanke inför ett takbyte är att du kan behöva bygglov. Detta gäller framför allt om du har tänkt att förändra utseendet på taket i någon nämnvärd utsträckning. Även om du inte har tänkt göra några större förändringar är det en bra idé att kontakta byggnadsnämnden i din hemkommun för att få reda på exakt vad som gäller i ditt fall. När det gäller kostnaden för att utföra ett takbyte så bör du räkna med mellan 400 och 900 kr per kvadratmeter.

Om du ska hyra en takentreprenör

Black,Wooden,House,Under,A,Gray,Roof,Against,A,BlueDet viktigaste att tänka på om du har tänkt att anlita en takentreprenör för att utföra ditt takbyte är att du tar in offerter och referenser från ett flertal olika företag. Många blir helt enkelt överraskade över hur mycket pengar de kan spara genom att inte ta första bästa erbjudande. Samtidigt behöver du förstås också göra en avvägning mellan pris och kvalitet. Var därför särskilt noggrann med att läsa omdömen från företagens tidigare kunder. Det ska i de flesta fall inte vara något problem att få ta del av referenser om du bara frågar respektive företag. Takpapp är ett material som ofta annonseras som särskilt enkelt att lägga, även i det fallet blir resultatet dock mycket bättre om läggningen utförs av erfarna takläggare.