Måla hemma utan kladd

Du behöver inte alltid anlita hantverkare om du ska måla om hemma. Oftast går det faktiskt att göra det själv. Men vad ska du egentligen tänka på för att det inte ska bli kladdigt på möbler, tak och annat. Här får du de bästa tipsen om du ska måla om hemma.

Du behöver inte bara skydda ditt bohag utan även dina egna kläder. Det bästa är om du använder kläder som är anpassade för målning. Om du tittar på arbetsbyxor.com hittar du ett stort sortiment av arbetskläder som passar perfekt. Börja med att beställa bra kläder innan du går vidare med resten.

Tänk på noga förberedelser

A,Middle-aged,Painter,Paints,The,Walls,In,A,BuildingInnan du börjar måla bör du ta fram alla verktyg och färger så du har dessa lättillgängligt hela tiden. Sedan bör du täcka för allt som du inte vill ha färg på med maskeringstejp. Det inkluderar bland annat vägguttag, taklister, dörrar, fönster och krokar. Tänk på att sätta tejpen i en rak och tydlig linje så du får fina skarvar när du målar. Om du har möjlighet är det också enkelt att rensa hela rummet på möbler. Är de för stora bör du skjuta dem så långt in mot mitten som du kan, samt täcka över dem med plast. Det finns billiga bärpåsar i plast hos de flesta byggföretag.

Så skyddar du golvet

Couple,Painting,Test,Squares,On,Wall,As,They,Decorate,RoomNästa steg är att skydda golvet från spill och stänk. Då kan du lägga ut papp över hela golvet. Om du inte skulle få tag i papp funkar det även med gamla tidningar. Tänk på att tejpa fast dessa riktigt i golvet och att inte lämna några glipor. Färgdroppar har en förmåga att leta sig in i alla glipor de kan hitta. Det är därför bättre att vara på den säkra sidan.

Tvätta väggarna först

För att få ett så bra resultat som möjligt får du inte heller glömma förarbetet. Därför bör du både damma av och tvätta väggarna innan du börjar. Ibland räcker det dock att torka dem med en torr trasa. Var extra noggrann när du kommer till hörnen i taket då det lätt samlas spindelväv här. Om du hittar några ojämna fläckar kan du även passa på att slipa ner dessa. Du kan även ta bort gamla spikar och spackla eventuella hål. Sedan är du redo att köra igång. När du ska börja måla bör du tänka på följande saker:

  • Rör alltid om med en färgpinne innan du häller upp färg
  • Börja med att hälla upp lite färg i tråget.
  • Börja längst ut med väggarna och måla över maskeringstejpen som du har satt upp.
  • Tänk på att inte ha för mycket färg på penseln eller din roller.

De flesta målar två lager för att säkerställa att färgen håller. Det är viktigt att du inte börjar måla det andra lagret innan första lagret har torkat ordentligt. Professionella målare rekommenderar att du målar i ett V istället för upp och ner. Då får du en jämnare yta och du slipper de fula ränderna som annars kan uppstå.